Kwas foliowy to jeden z najważniejszych związków, warunkujących prawidłowy rozwój płodu. Odpowiada bowiem za właściwą syntezę DNA, a co za tym idzie, podział komórek. Katalizuje syntezę zasad purynowych i pirymidynowych, odpowiada za prawidłową działalność układu krwiotwórczego, a co najważniejsze za rozwój układu nerwowego, stąd tak duży nacisk kładzie się na spożywanie odpowiednich dawek kwasu foliowego, chroniących płód przed wadami cewy nerwowej.
Zapotrzebowanie na ten składnik dla zdrowych, dorosłych kobiet wynosi ok. 0,3 mg/d. Dla kobiet w ciąży stanowi 0,4 mg/d. Ze względu na częste niedobory kwasu foliowego u kobiet w okresie rozrodczym, zaleca się suplementację od momentu rozpoczęcia współżycia, a przynajmniej na 3 miesiące przed planowaną ciążą. Należy ją kontynuować do ukończenia I trymestru ciąży.
Kwas foliowy spożywany w tej postaci jest zdecydowanie lepiej przyswajany niż ten z produktów spożywczych, co wiąże się z jego dużą wrażliwością na różnego rodzaju obróbkę termiczną. W naturalnej postaci związek ten występuje w zielonych warzywach liściastych, pełnych ziarnach zbóż, roślinach strączkowych, owocach, awokado, burakach i drożdżach. Niewielkie ilości folianów syntetyzowane są przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego.