ALKOHOL W CIĄŻY

Alkohol w ciąży. Te słowa absolutnie nie powinny iść w parze. Bo alkohol to substancja toksyczna, niezależnie, czy występuje pod postacią piwa, wina czy napojów wysokoprocentowych. Ma zdolność przenikania przez łożysko do krwiobiegu płodu w takim samym stężeniu, jak do krwi matki. Zatem każdy kieliszek napoju zawierającego ten związek, kobieta dzieli ze swoim dzieckiem. Proces eliminacji alkoholu z krwi płodu trwa dwa razy dłużej niż z krwi matki. Przestrogą dla przyszłych mam powinien być fakt, iż w momencie, w którym zaczynają czuć się zrelaksowane i odprężone, w tym samym czasie dziecko może być na etapie tracenia przytomności.

Spożywanie alkoholu w nadmiarze niesie ze sobą ogromne ryzyko rozwoju patologii. Powoduje on niedotlenienie i zaburzenia odżywiania płodu. Rozwija się płodowy zespół alkoholowy (FAS). Niemowlęta cechuje niska masa urodzeniowa, opóźniony rozwój psychomotoryczny, wady serca, twarzoczaszki, układu kostno-szkieletowego i moczowego oraz upośledzenie umysłowe. W czasie ciąży może dojść do poronienia, wewnątrzmacicznego obumarcia płodu lub porodu przedwczesnego. W trakcie rozwoju i dorastania dzieci mają problemy z koncentracją, słabiej się uczą, wykazują problemy natury społecznej, są nadpobudliwe. Często mają zaburzenia nastroju, łatwo się denerwują i buntują.

Każda, nawet niewielka ilość alkoholu wypijana w ciąży, codziennie bądź sporadycznie, stanowi ogromne zagrożenie dla rozwoju płodu. Do tej pory nie ustalono bezpiecznej dawki alkoholu w czasie ciąży, dlatego nie chcąc narażać siebie ani dziecka na jakiekolwiek zagrożenia, należy całkowicie zrezygnować z jego spożywania

Nadmiernie spożywanie alkoholu jest także niekorzystne dla kobiety. Z wyjątkiem kalorii, nie dostarcza żadnych niezbędnych składników odżywczych. Sprzyja zatem nadmiernemu rozwojowi tkanki tłuszczowej, co z pewnością nie zadowoli żadnej kobiety, tym bardziej ciężarnej. Ponadto znacząco wpływa na wzrost ciśnienia tętniczego krwi i stężenia trójglicerydów, z czasem prowadząc do wystąpienia epizodów sercowo-naczyniowych. Nagminne picie napojów alkoholowych sprzyja marskości wątroby oraz powstawaniu komórek nowotworowych. Jest przyczyną zmniejszonej płodności, zarówno u kobiet, jak i mężczyzn.

Kobiety, które nie planowały dziecka, a we wczesnej ciąży nieświadomie spożywały niewielkie ilości alkoholu, nie powinny mieć z tego powodu wyrzutów sumienia. Dziecku z reguły nie grozi niebezpieczeństwo. Jednak od momentu potwierdzenia ciąży absolutnie należy wyeliminować każdą jego ilość.

Rezygnacja z alkoholu z pewnością nie będzie stanowiła problemu dla kobiet, które starały się o dziecko, bądź po prostu nie czerpały przyjemności z jego spożywania. Problem ten jednak może dotyczyć tych kobiet, które pijąc napoje alkoholowe w ten sposób się relaksowały lub też nie wyobrażają sobie spotkania towarzyskiego bez jego odrobiny. W tym miejscu warto zastanowić się nad zmianą upodobań, stawiając na pierwszym miejscu zdrowie własne i dziecka. Zamiast kieliszka wina do kolacji czy drinka z przyjaciółmi, lepiej wybrać ulubiony sok owocowy, własnoręcznie przygotować koktajl, ale bez alkoholu lub sięgnąć po piwo bezalkoholowe.

NAJNOWSZE
Kofeina w ciąży
FAS - Alkoholowy Zespół Płodowy
KATEGORIE

KONTAKT

COPYRIGHTS 2021 CENTRUM odRODZENIA
REALIZACJA: JVID Media